Hidde Bouwmeester
Historicus Int. Betrekkingen & publicist. Werkt zonder betaalmuur en daardoor met donaties: hiddebouwmeester.nl/donatie Updates via: https://hiddebouwmeester.substack.com
- Je hoort steeds vaker de term genocide vallen. Of het nu gaat om Oekraïne, Gaza of de Oeigoeren in China. Soms terecht, soms niet. Maar wat betekent die term eigenlijk? Oordeel zelf. Is het een juridische kwalificatie of vooral een politiek statement? Ik schreef daar eerder dit over:
- In Oost-Europa vinden ze dit wel wat potsierlijk. Vooral Polen voldoet al jaren aan de defensienorm, terwijl wij het wat hebben laten verslonzen.
- Morgen ben ik jarig, dus deze week verschijnt er geen nieuw artikel. Maar spannend is het wel: de Substack zit op 971 abonnees (gratis en betaald), tikken we de 1000 aan op 16 mei? Nog niet geabonneerd? Dan is nu hét moment. 😜
- Vanaf deze maand ga ik ook met een poll werken. Aan het eind van de maand kom ik dus met verschillende opties voor een artikel, die mij leuk lijken. Dan mogen jullie stemmen via een poll. En via de Substack is dat het makkelijkste, om trolacties te weren.
- Ik ben eigenlijk überhaupt dit werk begonnen omdat ik graag over dingen wil schrijven, wat niet altijd in de spotlights staat. Via Substack denk ik dat een poll wat makkelijker beschermd is tegen trollen of mensen die via Telegramgroepen de boel komen saboteren.
- Er gebeurt iets vreemds met de cookies. De pop up komt steeds terug
- Ik denk dat dat iets van Substack zelf is. Raar.
- Bezig met een artikel. Ditmaal over waarom wetenschap geen mening is, en waarom een middagje een paar YouTube-filmpjes bekijken niet hetzelfde is als wetenschap. En waarom geschiedenis een vak is, en meer is dan alleen een archiefstuk bestuderen. Later vandaag online.
- Draadje. Gisteren verbaasde Poetin vriend en vijand door plotseling aan te kondigen dat hij ineens wel bereid zou zijn om te onderhandelen. Dat klinkt goed, maar is het ook goed nieuws? Wat is de inzet van Rusland? En is deze verenigbaar met de belangen van Oekraïne? 1/?
-
View full threadIn de vroege jaren negentig hielp Rusland Abchazië & Zuid-Ossetië een autonome status te verkrijgen. Maar toen het Rusland uitkwam, lieten ze de spanningen weer oplopen, waarmee in 2008 de Russisch-Georgische oorlog kon worden gelegitimeerd.
- En dit is geen incident. De geschiedenis laat simpelweg zien dat Rusland vaker een conflict laat bevriezen, als het haar einddoel niet meteen kan bereiken. Hierdoor kan het conflict tijdelijk worden bevroren, om het later te hervatten.
- Goed nieuws. Maar realiseer dat het lastig gaat worden. Moskou wil elke veiligheidsgarantie voor Oekraïne voorkomen: NAVO-lidmaatschap of Europese troepen in Oekraïne. Het gaat lastig worden om een duurzame vrede te bewerkstelligen. Rusland lijkt in te spelen op een frozen conflict. nos.nl/l/2566784
- Ik blijf overigens sceptisch. Zoals ik m’n vorige tweets stelde, vooraf eisen stellen is niet iets goeds. Wat het wel is, is dat er nu onderhandelingen (zelfs als ze mislukken) met ipv enkel over Oekraïne plaatsvinden.
- @mkeulemans.bsky.social Het is een steeds groter probleem dat veel mensen AI gebruiken om iets te checken ook om argumenten op te baseren. Het is een tool. En een tool met de verkeerde instructies/formules maakt fouten.
- Eindelijk. Eindelijk komt er wat strategische inzicht om niet de hele tijd bekend te maken wat we aan Oekraïne leveren. De nieuwe Duitse regering gaat het geheim houden. Daardoor werd het meer borstklopperij en wist Rusland wat er geleverd zou worden voordat het aankwam. www.nu.nl/spanningen-o...